Durere

1008755-1280x1024-[DesktopNexus.com]

Viaţa ei a fost destul de agitată pentru o femeie simplă. Acum, la bătrâneţe, spera să se liniştească, să se aşeze lângă băiatul ei şi să crească capre. Nu multe, patru-cinci, cât să aibă ocupaţie. Şi să grădinărească. În grădina lor ar avea loc să pună tot ce le trebuie – să aibă proaspăt, crescut de mâna ei. Data trecută când se pregătise să plece, i-a fost teamă şi a rămas. N-ar vrea ca din cauza ei să se certe D cu nevastă-sa. Destul cât au făcut părinţii ei, ea nu voia să meargă acolo şi să fie povară. Dar acum era altceva. Acum D, singurul ei copil pe care l-a crescut cu greu, dar căruia nu i-a lipsit niciodată nimic, a rugat-o cu lacrimi în ochi să meargă şi să se stabilească acolo. I-a arătat şi locul unde îi va face ei o căsuţă mică, dacă nu vrea să stea cu ei în casa mare, i-a spus că grădina e a ei, să facă ce vrea cu ea. Până şi nevastă-sa a arătat o urmă de bucurie că o să aibă cine să o ajute cu copiii şi i-a şi spus, într-un rând, să nu cumva să se răzgândească şi să-i rupă inima lui D.

Acum, că a reuşit să-şi vândă apartamentul ca să aibă cu ce-şi începe noua viaţă departe, nu mai avea decât să-şi inventarieze încă o dată bagajele şi cam atât. Într-o săptămână îşi va ţine visul şi nepoatele în braţe. O săptămână şi nu va mai plânge niciodată de dorul copilului ei şi de singurătate! Nu va mai fi intrusa din familie, care, dacă e singură, nu e bună de nimic!

Eram pe stradă, sub o ploaie care nu se mai oprea, cu umbrelă şi bagaje, când am simţit telefonul vibrând agitat. L-am extras cu chiu cu vai de unde era şi am răspuns. M-a întrebat, calmă, dacă pot să vorbesc. I-am spus că da şi au năpădit-o lacrimile. Era destul de incoerentă. A reuşit să-mi spună că nu mai pleacă. Că a sunat-o noră-sa şi i-a dat de înţeles că nu are ce căuta acolo. A plâns mult, am ascultat-o, am încercat să o îmbărbătez, să o liniştesc, să-i spun să plece totuşi, c-o fi vreo toană. Cum poţi să linişteşti un om căruia i s-au năruit visele pe care aproape că le-a atins? Cum poţi să îmbărbătezi o mamă care ştie că nu o să mai fie niciodată lângă copilul ei? Cum să plece undeva unde nu e dorită? Şi nu-i numai asta. Dacă s-ar duce acolo, D s-ar certa cu nevastă-sa şi s-ar despărţi. E atât de uşor… Iar D trebuie să fie lângă copiii lui cu orice preţ, chiar cu preţul sufletului ei sfâşiat. O să-şi ia banii şi o să plece la frate-său, o să-şi ia acolo o căsuţă cu o grădină şi o să crească acolo capre. Cuvintele îi curgeau de pe buze, dar nu mai aveau sens. Pentru cine să facă toate astea? Şi-a cerut scuze că mă ţine atâta la telefon, dar nu avea cui spune. S-a mai gândit să-şi amâne biletul de avion, că poate o să meargă peste câteva luni, o să-şi închirieze o casă în apropiere şi o să îi vadă de acolo. Dar nu o să le spună nimic. Nu o să le mai spună niciodată, nimic. Apoi o să se întoarcă acasă şi o să-şi vadă de viaţă, câtă o mai fi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s