Treburi mărunte

click pe poză pentru a citi cartea

Despre carte

Nu mai știu în ziua în care mama a murit, dar a doua zi, a treia zi și tot așa, mai multe zile la rând, a nins. Mult, pufos, liniștit, ca și când moartea încerca să se facă un pic mai acceptabilă. Nu mai știu în ziua înmormântării, dar a doua zi, a treia zi și tot așa, mai multe luni la rând, am scris. Câte puțin, cu asperități și neliniștit, ca și când moartea încerca să iasă din mine în felul ăsta. M-am oprit când mi-am dat seama că asta a fost tot, de atât am avut nevoie, de niște treburi mărunte cu care să mă ocup până când moartea avea să devină un pic mai acceptabilă.

Și pentru că fiecare poveste e un singur oftat, un singur suspin, o singură ridicare din sprânceană sau un singur hohot de râs, le-am scris cu litere cursive și le-am pus laolaltă. Și pentru că literelor cursive li se potriveau și niște desene cursive, le-au căpătat și pe ele.

Cărticica are 69 (atât s-a putut) de povestiri ultra scurte și compacte, de câte un singur paragraf și 500 de caractere cu tot cu spații fiecare și nu conține puncte de suspensie, semnul exclamării, linii de dialog sau ghilimele. De fapt, punctul, virgula, punctul și virgula, două puncte și semnul întrebării sunt singurele semne de punctuație pe care le are. Astea sunt regulile grupului Ficțiuni Reale, grup înființat de Florin Piersic Jr. pe Facebook, pe care l-am găsit ca prin minune chiar a doua zi după ce am îngropat-o pe mama, în care m-am înscris, și după regulile căruia am scris aceste mici povestiri.

Desenul mi-a fost dăruit de creatoarea lui, Ioana Rămureanu, sub formă de comentariu la povestea de mai sus și, împreună, fac coperta patru a cărții. Povestea cu Eve, precum și altele, au apărut și în revista LiterNet, unde, în fiecare zi, apar câte șapte povestiri scrise de ficționari, un serial realizat periodic de actrița Ada Dumitru și alte mici drăgălășenii ficționărești, pe care le recomand din toată inima oricui vrea un shot tare de ficțiune mai mult sau mai puțin reală.

Treburi mărunte: un oftatun suspino ridicare din sprânceană, un hohot de râs.